Wat is Oer-Driften?

Oer-Driften
Oer-Driften is niet echt een dieet. Het is ook geen beperking. Het is een leefstijl. Het is niet alleen eten en drinken volgens bepaalde richtlijnen, maar het gaat ook om sporten en bewuster leven. Het doel van het Oer-Driften is om lekker in je vel te zitten en gezond te blijven. Om dit doel te bereiken ga je bij het Oer-Driften zoveel mogelijk leven zoals de natuur dit bedoeld heeft, namelijk eten, bewegen en leven zoals de jager-verzamelaar of terwijl Oer-Drifter!

37253-cavemen_teaser

Eten van een oer-mens
De oermens at voornamelijk vlees, vis, eieren, groente, fruit, noten en zaden. Vanaf ongeveer 200.000 jaar tot 10.000 jaar geleden heeft de mens volgens dit regime geleefd, waardoor ons lichaam hier op is aangepast. Natuurlijk waren de dieren en planten anders dan vandaag de dag. Toch kunnen we dit zoveel mogelijk na bootsen met het huidige aanbod van dierlijke en plantaardige producten.

Rond 10.000 jaar geleden kwam de Agrarische Revolutie en sindsdien gaat het bergaf met de gezondheid van de mens. Het eten werd eenzijdiger en er kwamen steeds meer koolhydraten in het eetpatroon, zoals granen en aardappelen. Door de Industriële Revolutie kwamen ook de chemische kleur-, smaak- en geurstoffen op de markt, waardoor het eten nog ongezonder werd en verder van onze natuur af kwam te staan. Kijk maar eens in de supermarkt: hoeveel zou de oermens herkennen? In deze relatief korte periode is er ontzettend veel veranderd, maar hebben wij ons evolutionair gezien nog helemaal niet kunnen aanpassen.

Beweging van een oer-mens
De oermens liep ontzettend veel, trok af en toe een sprintje als vluchtreactie en was de rest van de tijd aan het ontspannen. Dit is totaal wat anders dan het vele bankhangen en autorijden wat we nu doen. Of juist het uren afzien op een hometrainer of het lopen van een halve marathon. Dit zorgt allemaal voor stress in plaats van ontspanning. Het is veel beter om regelmatig intensieve krachttraining te doen, veel te wandelen en af en toe een interval training te doen. En niet onbelangrijk: maak het voor jezelf leuk!

Leven van een oer-mens
De oermens zat niet dagen achter de computer of televisie, had geen kunstlicht en maakte zich niet druk over naderende deadlines. Ga regelmatig naar buiten en probeer te ontspannen. Rust en een natuurlijk ritme zijn het allerbeste. Daarnaast probeer ik ook bewuster om te gaan met wat ik op mijn huid smeer, welke boodschappen ik doe en hoe ik omga met de natuur.

Maar dan wel eenvoudig!
Dit klinkt allemaal ingewikkeld, maar dat valt best mee. Oerdriften kan juist heel goed worden gecombineerd met een drukke baan, studie of kinderen. Dit probeer ik dan ook op deze blog te laten zien. Volg mij dus voor tips, recepten en meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *