Wat is er mis met granen (gluten)?

Granen en de mens
Gezondheid en welzijn kunnen enorm verbeteren door tarwe en andere graanproducten uit de voeding te verwijderen. Ook als je geen gluten- of tarwe-allergie hebt, is het eigenlijk veel gezonder om minder granen en meer groenten te eten: dat voorkomt ’welvaartsziekten’.

In feite is het is onnatuurlijk om tarwe te eten, want de mens heeft zich de afgelopen miljoenen jaren ontwikkeld op basis van voeding van voornamelijk bladeren, knollen, bessen en vis. Vanuit de evolutie bekeken, heeft de mens pas heel recent dat oorspronkelijke oerdieet ingewisseld voor maaltijden met granen. In Nederland en Europa zijn dat vooral tarweproducten, zoals brood en pasta.

Het is hoog tijd om terug te keren naar het gebruik van voedsel dat genetisch gezien bij ons hoort en voor een optimale gezondheid zorgt. Veel mensen zijn die weg al ingeslagen en eten glutenvrij, zetmeelarm voedsel.

graanr

Feiten en cijfers over granen

Het is dus de hoogste tijd om onze ogen te openen voor de negatieve effecten van (te veel) granen. Enkele feiten en cijfers:
• Vijf tot tien procent van de mensen in Nederland verdraagt gluten niet of slecht, en één procent heeft coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam wordt aangetast wanneer men gluten lijft gebruiken. Gluten zitten in tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut.
• Glutenvrij brood bestaat voor zestig tot tachtig procent uit zetmeel. Het is gemaakt van rijst en mais. Dit zijn gras-families die het menselijk lichaam lang niet altijd goed verdraagt.
• Rijstwafels bestaan voor 89 procent uit zetmeel.
• Zetmeel wordt opgenomen in de dunne darm en draagt bij aan overgewicht.
• Granen kunnen vermoeidheid veroorzaken.

Graan = zetmeel = glucose = (buik)vet
Granen bestaan voor het overgrote deel uit zetmeel. Zetmeel is een ‘leeg’ product dat helemaal bestaat uit ketens van honderdduizenden glucosemoleculen. Deze  ketens worden door het speeksel in de mond en het bovenste deel van de dunne darm opgeknipt in losse glucosemoleculen. De  glucose die vrijkomt wordt in het bloed opgenomen  via de wand van de dunne darm. Vervolgens slaat het lichaam de glucose op als… buikvet! En buikvet betekent slecht nieuws, want het werkt hart- en vaatziekten, diabetes en ontstekingsziekten in de hand.

Een tweede essentieel nadeel van granen is dat zetmeel, en ook graanvezels, de darmflora niet voeden. Volkorenproducten zijn dan ook lang niet zo gezond als vaak wordt gezegd en gedacht.

Giftige schimmels
Granen zoals mais, haver, tarwe en ook zaden bevatten bovendien schimmels die schadelijk zijn voor mens en dier. Deze schimmels scheiden gifstoffen af: mycotoxinen. Deze mycotoxinen worden over de hele wereld in landbouwproducten aangetroffen.  Veel voorkomende schimmeltoxines zijn ochratoxine A en fumonisine. Vooral mais is zeer gevoelig voor schimmel, en omdat het veel gebruikt wordt als diervoeder, komen de giftige schimmelsporen ook in vlees terecht. Deze schimmelsporen zijn schadelijk voor de hersenen, lever en longen.

(Bron:http://www.vullenofvoeden.nl/granen-wat-er-mis-mee/)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *